1 Comments
Αα, δεν έχεις δίκιο, Θείο Βρέφος! Δεν ξέρω πώς ακριβώς είναι τα πράγματα για τους σημερινούς υποψηφίους. Πάντως για τα δικά μας χρόνια (πρέπει να είμαι λίγο αρχαιότερος από σένα) διαφωνώ πλήρως μαζί σου.
Οι πανελλαδικές είναι ωραίες: θέτεις ένα στόχο, τον βάζεις κάπου πολύ ψηλά σε σημασία (συνήθως σε ύψος ανάλογο με τη δυσκολία του), ξεκωλώνεσαι να τον πετύχεις, και τελικά τον πετυχαίνεις! Συγκρίνεται αυτό με οτιδήποτε πιο εύκολα κερδισμένο;
Θα μου πεις, και τι κέρδισα; Κέρδισες ακριβώς αυτό. Ένα στεφάνι από ελιά. Πρακτικά είναι άχρηστο, αλλά η αξία του είναι μεγάλη.
Δεύτερον: κοπίασες αρκετά ώστε μετά να δικαιούσαι μερικά χρόνια λούφα. Η φοιτητική ζωή είναι κάτι ανεκτίμητο. 4, 5, 6 χρόνια που δε χρωστάς τίποτε σε κανέναν, που μπορείς να γυρίζεις και να μυρίζεις, να ταξιδεύεις (πήρες κανένα Εράσμους;), να ερωτεύεσαι, να πολιτεύεσαι (αν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει), να συγκατοικείς, να στήνεις κοινόβια, να κάνεις χίλια δυο πράγματα που είναι απαγορευμένα τόσο στους μικρότερους όσο και στους μεγαλύτερους. Εφ' όσον δεν πιέζεσαι από αντικειμενικές συνθήκες, παράτεινε τις σπουδές σου όσο γίνεται. Άμα τελειώσεις, ας έχεις καθυστερήσει και μερικά χρόνια, πάλι νέα θα 'σαι!
Τρίτον: Δε νομίζω ότι έκαψες τον εγκέφαλό σου. Απλώς κανείς δε διαβάζει Παπανούτσο. Μόνο οι εκθεσάδες.
Τέταρτον, ως προς τη γνώση που κερδίζεις στη σχολή: όταν προσπερνάς μία παράγραφο επειδή δεν καταλαβαίνεις τίποτε, και παρά ταύτα περνάς το μάθημα, σημαίνει ότι η παράγραφος δεν έλεγε τίποτε. Αντίστοιχα, όταν προσπερνάς ένα ολόκληρο μάθημα, χωρίς να εμβαθύνεις, απλώς το πασσαλείβεις ίσα ίσα για να περάσεις, και περνάς, σημαίνει ότι ούτε το μάθημα έλεγε τίποτε. (Δεν εννοώ να τα βγάλουμε όλα άχρηστα: απλώς δε σου λέει εσένα τίποτε.) Όμως μη μου πεις, κάπου κάτι θα σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, κάποιο μάθημα ή κάποιος καθηγητής θα σου έδωσε ένα ερέθισμα. Το μυαλό κάνει φυσική επιλογή. Άμα δεν το πολυζορίσεις, συνήθως την κάνει σωστά.
Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ουσιαστικά μαθήματα που παρακολούθησα ήταν εκτός του δικού μου προγράμματος. Κάποιος φίλος μου από άλλο τμήμα μού έλεγε ότι ο Τάδε κάνει καλό μάθημα, και πήγαινα σαν τουρίστας. Εκ πρώτης όψεως δεν αξίζει τον κόπο να δώσεις όλο τον αγώνα των πανελληνίων για να μπαίνεις ακροατής σε άσχετα τμήματα, ωστόσο στην πράξη μόνο ένας φοιτητής μπορεί να το κάνει αυτό.
Ακόμη κι αν τη βγάλεις μια ζωή στο κυλικείο, το Πανεπιστήμιο (ή έστω το Πολυτεχνείο) παραμένει ένας κόσμος γνώσης. Η γνώση είναι κάπου εκεί γύρω: όχι κατ' ανάκγην στην αίθουσα, ούτε είναι όλη ουσιαστική, ούτε είναι όλη καλή για σένα (μπορεί να είναι για κάποιον άλλον), αλλά υπάρχει, και όσο κρατάς το απαραίτητο μίνιμουμ επαφής με τη σχολή είσαι πιο κοντά της παρά αν δε σπούδαζες.
Πάντα σε όλα υπάρχει μία θετική πλευρά. Βρες την και εκτίμησέ την. Θα σε ανταμείψει.
Και κυρίως: μη σπουδάζεις σήμερα για να δουλέψεις αύριο. Αυτό είναι μεγάλη πλάνη. Σήμερα είμαστε φοιτητές (εσύ δηλαδή, εγώ όχι πια!) για το σήμερα. Αύριο, έχει ο Θεός. Ό,τι μπελάδες και να σε περιμένουν αύριο, θα τους αντιμετωπίσεις πιο εύκολα αν είσαι καλοκοιμισμένη, καλογαμημένη και χορτάτη στο σώμα και την ψυχή, παρά αν αρχίσεις από τώρα να σκας προκαταβολικά.
Καλή στράτα!
Who did this?
- el-ninio
- I would cheat to pass an exam,I would tell a lie to cover my wrongdoings,I would definately hack my friend's pc to get the mp3 he has been hiding from me,I would kidnap Clive Owen just to have lunch with him...
tunes out of this mess
All the mess
-
►
2011
(1)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
-
►
2010
(4)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Ιανουαρίου (2)
-
►
2009
(5)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (1)
-
►
2008
(18)
- ► Δεκεμβρίου (3)
- ► Σεπτεμβρίου (2)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
▼
2007
(45)
- ► Δεκεμβρίου (1)
- ► Σεπτεμβρίου (3)
- ► Φεβρουαρίου (13)
- ► Ιανουαρίου (2)