0

έχει σημασία;

Posted by el-ninio on 9/02/2008 12:26:00 π.μ.


To semantic web, ήτοι Σημασιολογικός Ιστός έδω και κάποιους μήνες άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του και σχεδόν με κατάπιε.
Όλη η πληροφορία του internet σήμερα δεν απευθύνεται παρά μόνο στους ανθρώπους, χωρίς να έχει καμία 'σημασία' για τον υπολογιστή. Το semantic web επιδιώκει η πληροφορία να αποκτήσει ένα ορισμένο νόημα, που θα επιτρέψει οι μηχανές να κατανοούν τα δεδομένα που μας παρέχουν. Η περιγραφή των δεδομένων γίνεται μάλιστα με τέτοιο τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητή από οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Oντότητες (άνθρωποι, τοποθεσίες, οργανισμοί, κλπ) γίνονται semantic tags που με τη σειρά τους συνδέονται με άλλα καθώς και με οντολογίες. Ένας χρήστης μπορεί να συμμετέχει ή όχι στο taging. Kαθώς δημιουργούνται νέες έννοιες και tags, το σύστημα ανακαλύπτει με αυτόματο τρόπο συσχετίσεις μεταξύ των εννοιών και γίνεται 'εξυπνότερο' στην πορεία καθώς τα νοήματα διασυνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν ένα καθολικό ιστό στα πλαίσια μιας 'λογικής γλώσσας'.
Καλωσήρθατε στο Web 3.0!
Ο Γίωργος, η Μαρία παύουν να είναι λέξεις με 6 και 5 χαρακτήρες (ή byte για τους πληροφορικάριους) και γίνονται instances μιας οντότητας 'person' που μπορεί να συνδέεται με ένα statement 'has friend' με ένα άλλο person, τη Σοφία.

Πιστεύω κάπου στο 'statement' έχασα όσους αναγνώστες δεν έδιωξε το 'instance'. Ιδιαίτερα η διαδικασία του 'annotation', της επισήμανσης δηλαδή μιας οντότητας μου φαίνεται μεγάλη πρόκληση. Πόσο έυκολο είναι να δώσουμε μια σαφή σημασία σε κάθε τι γύρω μας; Μια 'ταμπέλα'. Θα μπορούσε κάποτε ο υπολογιστής να μάθει να το κάνει και αυτό για μας; Ίσως σε κάποιο n.0 Web

Η αλήθεια είναι η διαδικασία του annotation θα μας βοηθούσε να ξεκαθαρίσουμε πολλά από όσα συμβαίνουν και δεν καταλαβαίνουμε. Απλά γιατί μπερδευόμαστε από τις λέξεις και δεν αντιλαμβανόμαστε, ως άλλοι χαζοί υπολογιστές, το νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις που μπαίνουν στη σειρά για να σχηματίσουν προτάσεις.
Συμβουλές, προτροπές, επεξηγήσεις, ανακοινώσεις, ψέματα, αλήθειες.


Ειδικά για τα δύο τελευταία, πόσο θα βοηθούσε ένα σωστό tag?

|

Copyright © 2009 θείο βρέφος All rights reserved. Theme by Laptop Geek. .